Η αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων, ειδικά μετά την πανδημία, έχει φέρει στην επιφάνεια μεγαλύτερη ανάγκη ανοσοποίησης. Νέα εμβόλια μπαίνουν στο «οπλοστάσιο» της πρόληψης και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογών του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας και προσθήκης νέων εμβολίων στη διαδικασία αποζημίωσης.
Όπως τόνισαν σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι πλούσιο και καλύπτει πολλές ασθένειες. Χαρακτηριστικά, η πολιτεία προσφέρει δωρεάν εμβολιασμούς παιδιών για 16 λοιμώδη νοσήματα, επτά για εφήβους, εννέα για ενήλικες, έξι για εγκύους.
Οι παιδίατροι τονίζουν, βέβαια, ότι το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β εξακολουθεί να αποτελεί «πολυτέλεια». Η αποζημίωση του συγκεκριμένου εμβολίου από το κράτος για όλα τα παιδιά αποτελεί πάγιο αίτημα της παιδιατρικής κοινότητας και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αποζημίωση του εμβολίου σε ορισμένες ομάδες – πιθανόν στα βρέφη – είναι σε καλό δρόμο και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα εμβολιάζονται δωρεάν με τα εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), τα οποία εγκρίθηκαν το 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η κυκλοφορία εμβολίων για τον ιό RSV έρχεται όπως φαίνεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, στην Ευρώπη, για τους ηλικιωμένους ενήλικες από 60 ετών και πάνω, η λοίμωξη με RSV σχετίζεται ετησίως με περίπου 270.000 νοσηλείες και 20.000 καταγεγραμμένους νοσοκομειακούς θανάτους.
Βαρύ είναι το φορτίο του ιού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σε σύνολο 128 ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το διάστημα Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023, καταγράφηκε θνητότητα 16%.
Μαζί με τα παραπάνω εμβόλια, αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών και για το 20δύναμο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο εγκρίθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για τα παιδιά. Χορηγείται και αποζημιώνεται ήδη στους ενήλικες και αναμένεται επέκταση στην παιδική ηλικία.
«Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί το οικονομικό κόστος μονοδιάστατα», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε σχέση με την αποζημίωση σημαντικών εμβολίων που προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες. «Δεν είναι ηθικό να μιλάμε για κόστος, όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας», πρόσθεσε.
Η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» νόσων επιτάσσει εμβολιασμό
Βασικό ζητούμενο για τους ειδικούς είναι να αυξηθεί η συμμετοχή στον εμβολιασμό και η σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών για την εμβολιαστική αξία σε κάθε ηλικία και όχι μόνο για τα παιδιά.
Για παράδειγμα, το εμβόλιο κατά του ιού HPV χορηγείται δωρεάν για κορίτσια και αγόρια από 9 έως 18 ετών, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, η επανεμφάνιση νόσων που είχαν «εξαφανιστεί» δείχνει ότι υπάρχει εμβολιαστικό κενό, που άνοιξε περισσότερο μετά την πανδημία.
Όπως σημείωσε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 παρουσίασαν αύξηση 40 φορές σε σχέση με το 2020. Παρότι τα μισά από αυτά αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα στα πέντε περιστατικά αφορά σε ενήλικες.
Στην Ελλάδα, την τρέχουσα χρονιά έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα ιλαράς, τα 23 από αυτά αφορούν σε ενήλικες. Η ιλαρά είναι από τα πλέον μεταδοτικά νοσήματα και δεν είναι αθώα λοίμωξη, αφού ένας στους τρεις πάσχοντες θα παρουσιάσει επιπλοκές και ένας στους τέσσερις θα χρειαστεί νοσηλεία.
Παράλληλα με την ιλαρά, παρατηρείται επανεμφάνιση και του κοκκύτη, με αύξηση κατά 10 φορές στα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ευρώπη συγκριτικά με το 2020. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μίχο, έχουν καταγραφεί 132 κρούσματα κοκκύτη και δύο θάνατοι το 2024, με σημαντική υποεκτίμηση στους αριθμούς, αφού η εργαστηριακή διάγνωση δεν είναι εύκολη.
Για τον κοκκύτη χρειάζεται να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάθε 10 χρόνια αφού ούτε η νόσηση ούτε ο εμβολιασμός αφήνουν μόνιμη ανοσία. «Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επένδυση για την κοινωνία αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται το όφελος σε άμεσα και έμμεσα κόστη έχει υπολογιστεί σε 8 ευρώ», τόνισε ο κ. Μίχος.
Το άρθρο "Δωρεάν χορήγηση τριών εμβολίων εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Ποιους αφορούν", δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.